![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Wygląd tematu |
|
|
#1 |
|
PWJ Na 200%
Data dołączenia: Sep 2008
Podziękowań: 35
Podziękowano mu 152 razy w 74 postach.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Siemka,
tu taka recenzja ode mnie. Zacznijmy więc. Windows 7 to taka Vista v2. Zaczęło się pierw od instalacji (wczoraj to robiłem), przygotowałem partycję, na której było 30 GB miejsca. Po instalacji okazało się, że Win7 przesunął sobie wszystkie partycje, tak aby samemu wepchnąć się na c: jednocześnie rozwalając mi wszystkie ikonki w XP. Co do sterowników jest dobrze - nie wykryło mi tylko karty Wi-Fi (2008 rok). Co prawda musiałem doinstalować grafikę - wbudowane sterowniki W7 nie obsługują OpenGL (taki monopol Microsoftu), w dodatku są słabo zoptymalizowane - lagował mi najzwyklejszy CS :/ Przejdźmy do zabezpieczeń. Chciałem pozgrywać sobie dane oraz dopisać sporo linijek do pliku hosts. Do czasu wywalenia UAC (totalnego) nie mogłem zmodyfikować tego pliku, nawet po kliknięciu tysiąca i jednego komunikatu. Żeby było śmieszniej W7 blokował mi dostęp do folderu Dane Aplikacji (oczywiście odpowiednika w W7) i nie tylko swojego W7 ale również tego z XP (fail plz?). Nie mogłem pozgrywać save'ów z NBA 2K9 do 7-ki. Dlatego po zainstalowaniu proponuję wywalić UAC na starcie, chyba, że mamy w domu osoby, które napataczają się na każdego możliwego wirusa. Spodobała mi się funkcja ukrywania ikonek w tray'u (troszkę inne od tego z XP). Całość działa 4-5x szybciej niż Vista, ale stwierdzenia, że system działa szybciej od XP to głębokie przegięcie (w kwestii obliczeń i pracy użytkowej, bo jeśli chodzi o ładowanie to fakt, jest z tym nieco lepiej). Chwała programistom, że dopracowali to co mocno kulało w Viście - nawet nie udało mi się na tam zainstalować GG 7 (8-ka to ciężka kobyła, przy której najcięższy program to lekki listek). Tu się udało ale mam dziwny problem z emotikonami - migają na czarno. I radzę nie wierzyć w twierdzenia Windows 7 Upgrade Advisor - wyraźnie pokazywało, że mój komputer się nie nadaje. A tu niespodzianka - karta sobie spokojnie radzi z Aero i wszystkimi bajerami nowej grafiki. Strasznie nie podoba mi się domyślna wielkość ikonek na pulpicie. Wyraźnie były robione pod pół ślepych. Na całe szczęście można łatwo to zmienić i tu chwała Bogu. Na + są kompozycje - ładne tapety zmieniają się co wybrany czas. Przechodzę do wbudowanych gier W7 i !@#@#!#@!#!@#!@#!@#!@, nie ma Pinballa, w W7 pozbyto się chyba najlepszej gry z wbudowanych windowsowkich. Teraz najdziwniejsza rzecz jaka mnie spotkała - w XP dobrze działa mi przednie gniazdo dźwięku. W W7 najzwyczajniej nie działa. To chyba wszystko Ogólna ocena: 8,4/10 Zalety: -Wykrywanie sterowników -Zmiany w interfejsie -Poprawiony UAC i zabezpieczenia -Kompozycje -Spora optymalizacja w stosunku do Visty -Możliwość schowania ikon Wady: -Wciąż denerwujący i zbugowany UAC -Czasami denerwujące błędy Rada: Jeśli masz XP to na nim zostań, chyba, że chcesz bajerów graficznych. Jeśli masz Viste wróć na XP albo przejdź na W7 - na pewno nie zostawaj na Viście - twój wybór. Jeśli masz W7 to już na XP nie zmieniaj - zbędna robota. |
|
|
|
|
#2 |
|
Newbie
Data dołączenia: Jun 2009
Podziękowań: 0
Podziękowano mu 0 razy w 0 postach.
![]() |
Haha najs, jeszcze sie zastanowie nad przejsciem/testem w7-ki D:
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wariat
Data dołączenia: Mar 2008
Podziękowań: 6
Podziękowano mu 18 razy w 9 postach.
![]() ![]() |
teraz systemy nie są robione aby były bardziej cool tylko aby obsługiwały lepszy sprzęt, a te wszystkie bajery sa tylko dodatkiem, jak ktos zostaje przy win xp to albo ma złoma, albo nie chce korzystać z 100% mozliwosci komputera
czasami zawiodłem chociaż starałem się wiem na dobrych checiach zbudowane piekło nie raz na pewno skoczylo w góre tętno pewne jest jedno słowa obracac w czyn nie ma co obiecywać pustym gadaniem zbyć wzbudzić nadzieje a potem z tego kpić tak się nie robi jak z ludźmi chce sie zyc, Elo |
|
|
|
|
#4 |
|
PWJ Na 200%
Data dołączenia: Sep 2008
Podziękowań: 35
Podziękowano mu 152 razy w 74 postach.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Up
To bardzo ciekawe - bo nie było programu, który by działał szybciej niż w XP, a mój komputer złomem (jeszcze) nie jest. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zasłużony
|
Cytat:
Dajmy troche czasu Siodemce, potrzeba czasu zeby sterowniki, programy i wszelkie inne aplikacje zostaly zoptymalizowane pod nowy system. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Beginner
Data dołączenia: Mar 2008
Podziękowań: 0
Podziękowano mu 8 razy w 5 postach.
![]() |
Dupos gównos ja nie lubię windowsa ubuntu rox i kox 3d aktualizacje cena (0zł) tibia ma 250fps a w windzie 150fps sterowniki sam instaluje możliwości modyfikacji interfejsu to rox a nie ta komercha z gwautu pochodząca
|
|
#7 |
|
Low Botter
Data dołączenia: Oct 2008
Podziękowań: 2
Podziękowano mu 3 razy w 2 postach.
![]() |
Komar_rk powodzenia w wine :P coś tam działa ale jak nie wyjdzie pod lina, to lipa.
Sam mam win7 bo nie miałem wyboru, tzn. miałem ale tylko vista albo win7 wieć mam siódemke(w nowym lapku).Ale fakt, ja miałem komputer wcześnie takiej "średniej" klasy i było mi wygodnie na xp-ku bo odpalasz i masz, a tutaj trzeba troszkę pokombinować, ale nawet mi się podoba, widzę że troszkę odkopałem no cóż.
|
|
#8 |
|
Misiaqqq <3
|
mam 7-ke już ponad 2 tygodnie i troche żałuje, że zmieniłem na nią zwykłego XP-ka. Tibia przy 2 MC i Operze laguje, Cs też, chore błędy, aff, masakra.
'...Dla takich jak Ty, załatwienie tej sprawy, to kilka ku*ew, jakieś ch*je i pedały. Wybacz, faktycznie dla mnie jesteś matoł, ale ku*wą i szmatą to pozostaje Nowator. To jest hip-hop, nie potrzebnie się napinasz, pewnie jesteś cienki jak sznurówki w mokasynach. O rety, przesadziłem z tym niestety, jesteś cienki jak sznurówki w butach na rzepy...' <33 |
|
|
|
|
#9 |
|
Low Botter
|
wiałem Xp zmieniłem na w. 7 jakiś miesiąc
+ temu i nie żałuje, co prawda nie działają niektóre gry z lat wcześniejszych błędów też żadnych nie mam może miałeś jakąś lipną kopie ?? |
|
|
|
|
#10 |
|
Zasłużony
|
Jutro będzię mijał pierwszy tydzień na Windows 7. System sprawuje się świetnie, działa wszystko - nawet stara, dobra aplikacja do chowania poszczególnych procesów (Window Hide Tool). Brak jakichkolwiek problemu, używam wersję Home Edition z wszystkimi aktualizacjami.
|
|
|